Предупредување:

Алпинизмот е спорт во кој и најмала грешка и невнимание може да доведе до сериозна повреда или смрт.

Ве советуваме во никаков случај да не се обидувате да качувате било колку „безопасна“ карпа, снег или мраз без претходно добиена обука и објаснување од алпинисти - инструктори.

Ве советуваме овие текстови да ги разберете само како основа, а за целосна едукација да се обратите во алпинистичките клубови...

Share
Дома

Едукација

Овој сајт во голема мера е наменет и за ваша едукација. Овде ќе можете да најдете разни информации поврзани со светот на планините, а најмногу со алпинизмот. Ќе можете да најдете основни информации за одредени планини и планински масиви, за опремата (за постоечката и најновите алатки), за некои алпинисти, за некои искачувања (направени во минатото или во моментот додека го читате ова) и многу други работи...Никој не знае сé (па дури и ние :)), а сите треба да учиме додека сме живи!

Основи

Речник (Алпинистичко - Македонски)...

Специфични зборови и изрази со кои ќе се сретнете во текстовите во нашиот сајт...

Системи за техничките тежини на карпа, мраз, болдеринг, техничко качување...

Симболите

...Скица во која детално ги впишуваат формите кои ги поминале во секоја должина - превиси, плочи, камини; местата на сидриштата, други....

Комуникација при качувањето

Сé започнува со „Тргнувам“ од алпинистот кој ја води насоката т.е. качува прв нагоре, и „Ајде“ од тој кој што обезбедува. Тоа е момент кога партнерите си даваат до знаење...

Фактор на пад

Факторот на пад се добива кога ќе се подели должината на падот со должината на јаже помеѓу алпинистот кој качува и тој кој обезбедува. Вредноста на овој фактор е помеѓу...

 
 
Етика

Да се болтува или...

Овој документ е направен како одговор на барањето на националните планинарски асоцијации да бидат советувани околу употребата на фиксна опрема за обезбедување...

Етика во Хималаите: Време за повторно размислување?

Текст на Денис Греј, објавен во 1971вата година, но како стојат работите може да биде актуелен уште многу долго време...

Нова сорта алпинисти

Според прикажаните фотографии, текстови и изјави во своите експедициски сајтови, лични блогови и/или презентации, кај некои луѓе се откриени многу недоследности околу нивниот „успех“...

Лама и Серо Торе

Ситуацијата која во голема мера го раздрма алпинистичкиот свет, кога Давид Лама и неговиот тим оставија ѓубре и избушија дополнителни експанзиони на Серо Торе...

Највисоките експанзиони

На почетокот на Мај оваа (2009) година (наводно на 2-ри Мај), на Еверест во координација на неколку тима кои водат клиенти по јужната (непалската) страна...

Нечисто чисто

Кога во обид да се искачи силна „чиста“ насока, ќе се избушат „пукнатини“ за френдови: „Прв и последен ѕид“...

„Златен Цепин“ - како да се дојде до него

Размислување кое не смеете да го пропуштите ако после освоените државни почести за вашите високи спортски достигнувања во планинските спортови, сега сте и во трка за „Златен Цепин“...

Фер и слободно

Размислување за размислувањето на двајца вадачи на клинови - околу нивното елаборирање колку такви прикопчувања се всушност фер :)

Против експанзиони!

Официјална изјава од страна на Норвешкиот алпинистички клуб, околу последните случувања кога странски качувачи бушеле експанзиони во нивни 2 локалитети...

Највисоките депонии

Проблемот со оставеното ѓубре во планините е сериозен – независно дали е покрај манастирот Св. Никола на Матка или околу последниот висински камп на Еверест... Од оставени „маркации“ во форма на најлонски ленти по дрвата на Солунска Глава...  

Слобода!

Единствената причина поради која има фотографии од качувачи кои не носат шлемови е таа дека качувачите избрале да не ги носат. Тоа е исто како кога некој качува соло – разбирајќи ги ризиците и носејќи одлука...

Кинеска кукла

Во последните 2-3 години се појавуваат качувачи кои ја поминуваат во чист стил кои се дрзнуваат да го споменат изразот „вадење на експанзионите“ - и тука нормално настанува „војна“…

Против маркации

Маркирањето на патеките не е одговор. Светот на можности за планинарот ќе биде отворен кога тој ќе биде самостоен, а не кога нереално ќе се создаде „безбедност“ во непредвидлива планинска средина...“

Размислувања од Бугарија

„Колку е тоа далеку од нас?“ - Никола Леваков и „Ние сме овде и сега“ - Григор Ватев: размислувања за поставувањата на експанзионите клинови...
Капо Пекора

„Посејдон“ е насока која дефинитивно пред неколку години би ја избушил, но денес знам дека е насока која може да се искачи со френдови. Тоа го прави качувањето многу повозбудливо...
Највисокиот курс за почетници

Реакции по повод втората најсмртна сезона на Еверест. „Изненаден сум кога ќе видам некој на кому му е потребна помош да си ги стави дерезите на себе и како Шерпасите им ги држат рецете кога треба да одат во тоалет...“
Фалете се

Да бидете прв во нешто е секогаш важно. Иако 13,876 луѓе го качиле болдер проблемот (со лесна тежина) кој вие го планирате со години, кажете дека вие сте првиот човек кој потекнува од „нискообразовано семјество на ентузијасти кои сакале да имаат деца“...

Голема работа, па не е болдеринг

Недостатокот на интерес и почит оддадена кон достигнувањето на Грифит, го засилува мојот сомнеж дека се оддалечуваме од изворот на алпинизмот. Јаболката се тркалаат подалеку од јаболкницата од која паѓаат.

Чисто качување

„Збор“ - дел од текстот на Ивон Шуинард и Том Фрост, објавен во 1972рата година, за тоа како е дојдено време за „преиспитување на вашите мотиви за качувањето“...

Лошо избушени експанзиони

Ако воопшто има и нешто добро во бушењето на експанзиони по карпите...

Алпинисти-мафијаши

„ПАНЧЕВО – Во Србија хара алпинистичка мафија, која се состои од пет или шест интересни групи, а една од последиците на нивното дејствување е и неодамнешната трагедија...“

Чворови
Опрема
Внимателно следете ги препораките за начинот на користење на опремата - дадени од производителите

Трочоци

Нивна специјалност се и плитките и тесни џебови (дупки) во карпата на кои порано сме гледале само како на фаќалишта, а кои...

Опремко

Некои работи околу опремата кои сите ние треба да ги знаеме, или ако ги знаеме - да се потсетиме...

Првите чокови

Во 1961 година, се појавува првиот изработен чок од алуминиумска легура – кој бил изработен токму со цел да послужи како предмет за заглавување и со тоа за обезбедување при качувањето...

Пријателчиња

...Крис сакал да знае дали Реј ги земал со себе и не знаел како да го праша, па во „шифрирана форма“ му дофрлил: „Ја зема ли торбата со пријателчињата Реј?“. И така останало името...

Лошо прикопчано

Неколку тестирања со цел да покажат колку се намалува силата на карабинерот кога тој е лошо прикопчан за поставена точка за обезбедување...

Гуртната на Шерман

Веднаш по овој настан, компанијата Мамут изведе тестирања на конректниот модел при разни оптеретувања (статички и динамички) и местото на кинење на тие гуртни го...

Биг Бро

Како тема за својата дипломска работа, одбрал да изработи алатка за обезбедување во широки пукнатини – т.е. за најшироки пукнатини или најтесни камини. Така се родила идејата за Големите Братчиња...

Црниот Дијамант

Нашите корени се од 1957 година кога во тој период 18-годишниот Ивон Куинард ја купува основната опрема за рачна изработка на алпинистички клинови. За да ги финансира своите качувања тој...

Boreal

Со шпански темперамент: компанија која од 1975тата година произведува чевли за планинарење и патики за качување на карпа. Компанија која постојано ја има „најлепливата“ гума...
Челни лампи

Ви го претставуваме изборот на според нас најдобрите челни лампи: моделите на Black Diamond - Icon, Spot, Cosmo, Gizmo... За сечија потреба!
Гривел

Традиционално иновативни уште од 1818-тата година!
Рачно изработени цепини, дерези и друга опрема во Италија...

UFO

Нова алатка за обезбедување при качување во чист стил. Се произведува во чешката ObrWorks и наменета за специфичните песочници таму...
Одпрвко

Алатка која помага во брзо и безбедно поставување на системот за сидришта и абзел во мраз со тубуларни клинови...
Шлемови

Кратко претставување на стандардите и тестовите за сертификација, а и неколку модели од Black Diamond и Grivel...
Карабинери

Два текста: за поделбата на карабинерите според нивната форма, според типот на вратичката и на кратко - препораки за нивна грижа...
 
Историја

Најголемата мистерија на Еверест...

Ако некој можел да се качи на Еверест во 1924 година тоа бил најпознатиот Британски алпинист во тоа време – Џорџ Леј Мелори. Во 1921 година тој бил член на извидувачката експедиција...

Кралот алпинист

Белгискиот Крал Алберт Први почнува да качува во 1905 година. Иницијацијата во светот на алпинизмот ја има на Пиц Бернина (4048м)...

Златна плоча

Една од испратените 116 фотографии е и таа на која е прикажан големиот француски алпинист Гастон Ребуфа во карактеристична поза - на врвот на карпата со прекрасно алпско опкружување во позадината...

Качувањето на карпа во Британија

Златниот период во алпинизмот кај „Островјаните“ се смета за периодот од 1882-1903 година. Тоа биле качувачи кои почнуваат да качуваат насоки на карпа...

Едвард Нортон

Што ако Едвард Нортон се искачеше на Еверест во 1924 година – соло и без дополнителен кислород? Не само што комплетно ќе ја сменеше историјата во хималаизмот...

Верверичките од Кортина

Група за која Италијанците велат дека го симболизира зачетокот на вистинскиот алпинизам кај нив..
Роберт и Миријам Андерхил

Човекот кој секогаш качува позади добар водач - никогаш нема да може навистина да го научи алпинизмот, а исто така и ќе ужива само во дел од разнобразието на вкусови и награди во качувањето...

Скалате на Шара

„Се искачивме дента по нова насока на северната страна и западниот гребен на Кобилица. Тоа е директна насока која почнува во средината на страната и која следи голема пукнатина со должина и повеќе од 100 метри...“

Македонска!

Џони го прашува Стипе Божиќ во чија експедиција бил член на Еверест во 1989-та: во македонска или...? И Стипе одговара: „Бев член на Македонска експедиција“...
     
Чворови

Полулагерски

Единствено нешто што е потребно (покрај јаже и појас секако) во поставувањето на тие системи кога би се употребувал овој чвор е само еден карабинер кој за дополнителна безбедност...

Прусик и Бахман

Најчесто користен чвор кој служи како дополнителна заштита при абзелување и во ситуации во кои качувачот треба да се ослободи од системот за обезбедување...

Осмица

Ова е првиот чвор кој се учи кога почнуваме да качуваме.Тоа е чворот со кој качувачот преку својот појас се наврзува за јажето и на тој начин може да биде обезбедуван.

 
Техника

Совети и трикчиња

Неколку корисни и поучни совети и трикчиња за полесно качување на карпа и мраз. Напишани од разни алпинисти со убаво искуство зад себе и објавени во списанието Climbing, сега со посебна дозвола од редакцијата, овие трикчиња и на alpinizam.org...

Поставување на тубуларци

Се почнува со добро поставување на нозете т.е. со добро забодување на дерезите со што како и во качувањето на карпа нозете би ја превземале поголемата тежина...

Основни техники за качување на мраз...

Кога велиме „техники“ всушност мислиме на начинот на работење со цепините и дерезите. Тие начини зависат од типот на подлогата која ја качуваме – дали е снег или мраз и од нејзината наклонетост/стрмнина...

Динамика на качувањето

Многу пати ни биле поставувани тие прашања – како качува првиот, како се обезбедува, како качува тој по него, како е тој обезбеден и слично... Па еве на кратко тоа како се изведува:

   
 
Планини, масиви, проекти...

Локалитети

Разни карпи, планини и масиви во разни делови од светот, кои се голема инспирација за алпинистите. Добра можност да се види нешто повеќе од Монт Блан и Килиманџаро...

Алпска Трилогија

Проект за искачување на најтешките северни страни во Алпите - Ајгер, Гранд Жораз, Матерхорн. Историја пренесена од Ребуфа и вовед напишан од Костанитн Циривири...

Највисоки...

Алпинизмот не го дефинираат височини туку технички тежини. Ако сме сакале само да се качиме на некој врв немало да го избереме потешкиот или „другиот“ начин...

 
Признанија, награди, манифестации...

Златен Цепин

Награда која се доделува секоја година за најголемо алпинистичко достигнување. Шест номинации ги разгледува меѓународно жири составено од големи имиња од светот на алпинизмот од минатото и сега...

Презентации, предавања...

Alpinizam.org е целосно посветен на промоција на алпинизмот во Македонија и со организација на разни манифестации во иднина ќе допринесува за едукација и информирање на јавноста...

 
Copyright © Alpinizam.org