Други теми:

- Колку се опасни?

- Дамите во височините - Пролет 2009г...;

- Пријавени експедиции за 2007 за Пакистан...;

- Статистика за 2006год. за Пакистан...

 

 

14-те највисоки планини во светот (повисоки од 8000мнв)

Алпинизмот не го дефинираат височини туку технички тежини. Ако сме сакале само да се качиме на некој врв немало да го избереме потешкиот или „другиот“ начин туку ќе сме качувале по „нормалната“ насока. Сепак добро е да се знаат и овие работи...

Име
Земја каде се наоѓа
Височина
Датум на прво искачување

ЕверестЕверест

К2К2

АнапурнаАнапурна

 

Други содржини:

 

Еверест * Непал/ Тибет 8850м* 29-ти Мај 1953
К2 Пакистан/Кина 8611м 31-ви Јули 1954
Кангченџунга Непал/Индија 8586м 25-ти Мај 1955
Лотце Непал/Тибет 8516м 18-ти Мај 1956

Макалу

Непал/Тибет 8463м 15-ти Мај 1955

Чо Оју

Непал/Тибет 8201м 19-ти Октомври 1954
Даулагири Непал 8167м 13-ти Мај 1960
Манаслу Непал 8163м 9-ти Мај 1956
Нанга Парбат Пакистан 8125м 3-ти јули 1953
Анапурна Непал 8091м 3-ти Јуни 1950
Гашербрум 1 Пакистан/Кина 8068м 4-ти Јули 1958
Броад Пик Пакистан/Кина 8047м 9-ти Јуни 1957
Гашербрум 2 Пакистан/Кина 8035м 7-ми Јули 1956
Шишапангма Тибет 8027м 2-ри Мај 1964

„Увидов дека планините кои ги освојуваме не се оние на хоризонтот - големи, студени и предизвикувачки, туку тие во нас - нашиот страв, слабост и незнаење. Овие се вистинските високи врвови. Само кога ќе застанеме на нивниот врв, само тогаш навистина ќе бидеме „на врвот на светот“...“ - Ројал Робинс

* Висината на Еверест беше ревидирана на 11-ти Ноември 1999 и се утврди дека сега врвот е на 8850м наместо на претходно измерените 8848м

 

Copyright © Alpinizam.org