„Не дозволувај никому да ги пресече сребрените крилја на твоите златни соништа„

- Шри Чинмој


Зошто качуваме?
Нашата философија

Кога почнувавме да качуваме, учевме како да бидеме самостојни во сите делови на планините во било какви услови. Сакавме да научиме да бидеме безбедни во интимната комуникација со нив и во нивното откривање, а со тоа - и во откривањето на нас самите.

Не дозволивме да влеземе во кругот на бркање оцени и вештачки тежини. Надморските височини пак сами по себе - најмалку не’ интересираат. Од самиот почеток нашето качување почива на љубов и етика: „он сајт“ слободно качување во чист стил и оставање што помалку трага позади себе - за да може и тој што ќе дојде по нас, да има што почисто искуство и да биде што поблиску до својата авантура.

Сите наши досегашни искачувања и идни планови се засноваат на тоа: искрена љубов кон планините и силна етика во искачувањето.
Едноставност пред се’.
Веруваме дека тоа е најцврстиот темел на духовното и спортското надминување во алпинизмот.

Share

Наши искачувања

Првите алпинистички искачувања ги направивме во 1998-мата година на Матка. Карпата која се издигнува над езерото, гледана од патеката која од браната води до ресторанот и црквичката Св. Андреа е карпа на која веројатно сите македонски алпинисти и воопшто прв пат почнале сериозно да работат алпинизам. Таа е школски центар во кој по добро обезбедени насоки под надзор на алпинисти-инструктори се врши обука на нови аспиранти за оваа активност и на сите ни е многу мила.

Првата алпинистичка насока на која заедно качувавме овде беше насоката „Нина“, на 18-ти јули 1998-мата година. До сега имаме направено преку 750 искачувања на многу различни локалитети (ги броиме само насоките со повеќе должини или тие со една должина, а качени „во чист стил“, но не и „бушените“), а ви претставуваме само дел од нив (не сме нешто ажурни со куцањето на текстови и се извинуваме)... Следете нé! - Игор и Весна Талевски

Текстови за дел од нашите искачувања
ИСПО Минхен 2016 (јануари/2016)

3-та посета на еден од најголемите саеми за опрема за спортови во природа...


Турно и БЦА ранци (јануари/2016)

По некоја фотка од досегашните турно тури сезонава и од средбата со корисниците на БЦА ранците со воздушни перничиња...


10 години Алпинизам.орг (дек/2015)

10 години посветени на промоцијата на алпинизмот: објавување текстови, организација на презентации, Ехо фестивалот...

Едукативна турнеја во САД (септември/2015)

Средби со здруженија и институции на тема „Менаџирање со ризик во авантуристичкиот туризам“ во САД...
Кајзергебирге (јули/2015)

Прошетки во срцето на кралските планини во Австрија. Запознавање со „сокриен“ масив со кој со нетрпение ја очекуваме нашата повторна средба...

МТБ (јуни/2015)

Дел од нашите возења со планински велосипед во првата половина на годинава: тура во Богомилскиот крај, Рамно, Водно, дом Караџица...
Со МАФ по варовниците (мај/2015)

3 собири во организација на МАФ во период од еден месец: два во Демир Капија и традиционалниот меморијал на Матка. Бевме на сите :)
Повторно чистотија (април/2015)

Дружење со колегите од МАФ по пукнатините на Камена Баба во близината на Прилеп. Среќни што си игравме со тоа играчките за качување во чист стил!
Мразевите во Маврово (јан/2015)

Дружење со колегите од Македонската Алпинистичка Федерација, играјќи си околу мразевите кои почнавме да ги качуваме пред некои 16тина години...
Турно (јануари/2015)

Повторно малку поактивна турно сезона по нашите прекрасни заснежени планини. Водно (да, скопсково Водно :)), Шапка, Шипковица, Сандакташ...
К3 (јуни/2014)

По подолго време повторно на забот спроти Долна Матка. Колку различна приказна од „нормалните“ насоки на Матка. Мора почесто овде...


Змејот (мај/2014)

„Не го буди змејот“: нова насока искачена во чист стил во близината на манастирот Трескавец (Прилеп)
...
Турно (февруари/2014)

Конечно после 14-15 години, зимска дружба преку турно скии со планините. По некоја тура околу Шапка, Корабски масив...
Месечување

Одржани четири ноќни дружби по алпинистичките насоки на Матка. 15-тина момци и девојки по 8 различни насоки. Одлична можност за овој специфичен тренинг во релаксирана атмосфера...
Алпинистичка средба (октомври/2013)

АК Плоча организираше алпинистичка балканијада во Демир Капија на која учествуваа повеќе од 70 алпинисти, најмногу од Македонија и Бугарија...

Кон Прилеп... Во чист стил
(октомври/2013)

Карпите околу Прилеп ни се подарени за качување во чист стил. Склопивме едно кратко видео за нашата последна посета ...

Доломити и Триглав (август/2013)

Со овогодинешната посета на Доломитите, веќе имаме 25 класики зад нас. Исто така овој пат направивме и планинарска тура на Триглав...

Традиционален собир (мај/2013)

Секоја година, во текот на вториот викенд од мај, Македонската Алпинистичка Федерација го организира традиционалниот собир...

Дрезгање (декември/2012)

Убави снежни искуства со помош на нашите нови играчки: дрезгите на TUBBS. Прошетки на Шапка, Убава, бивакување :)...

Остра карпа (октомври/2012)

Учество во собир на Македонската Алпинистичка Федерација. Си искачивме 4 насоки: „Мајсторот“, „Камински“, „Верда стело“ и „СИ“...

Доломити (август/2012)

Нова посета на најубавите планини во светот. Нови пет убави насоки, а и убаво друштво...
Уживавме!

Пакленица (мај/2012)

Втора акција на МАФ надвор од
Македонија годинава. За нас повторна средба со овие карпи после цели 4 години. Ентузијазам, качување, рекорди :)

Камена Баба (ноември/2011)

Собир со пријатели на карпите во близината на Прилеп. Кој прв пат таму, кој прв пат во чист стил... Беше забавно!

Пиц Бадиле (август/2011)

Искачување на северо-источната страна на оваа планина. Супер класиката на Касин, Рати, Молтени, Еспозито и Валсеки...

Жијево (јули/2011)

По покана на Мали Алпинистички Клуб од Подгорица, учествувавме во летниот алпинистички камп во масивот Жијево. Искачивме три убави насоки на супер карпа...

Kaмена Баба (март-април/2011)

Качување во чист стил на гранитната Камена баба покрај Прилеп. Неколку убави повторувања, а и по некоја нова насока: „Убаини“ (30м, V), „Пинки“ (35м, VI-) и „Тајниот премин“ (7м, VI)...

Доломити (август/2010)

Многу убави искачувања на Трите Кули на Лаваредо. Супер насоки: Пројс, Дилфер, Комичи... Исполнувачко искуство!

Обид на К4 (јуни/2010)

Обид да го поминеме можеби најсериозниот проект на Матка - насока искачена во 1982 година од Павле Козјек и Панче Ѓорѓиевски...

Трескавец и Кукул (мај/2010)

По една година повторно во рајот на чистото качување во Македонија. Нова „Убава“ на Трескавец и две искачувања на Кукул...

Tрекинг во Непал (мај/2010)

Прекрасно трекинг искуство - посета на споменикот на Димитар Илиевски - Мурато, Кала Патар (5600м), Ајланд Пик (6200м)...

Демир Капија (мар-апр/2010)

Направивме две посети на овој локалитет искачувајќи три многу убави насоки: „Тулумба“, „Полжав“ и „Гавран“...

На мраз (јан-февр/2010)

Убави искачувања на мраз на три локалитети: Патишка Река и Палиснопје во Македонија и Скакавица во Бугарија...

Враца (септември/2009)

Повторна средба со прекрасната „Врачанска скала“ во Бугарија. Убави искачувања на неколку помали подмасиви и во големата Централна Карпа...

Македонска насока (јули/09)

Искачувања во Хрватска во градот Омиш: Планово, Стоморица и Шантини Карпи во Сплит... Нова насока во чист стил на Стоморица...

На Плетвар (мај/2009)

Добри можности за качување на цврста карпа која изобилува со опции за чисто качување. Нашата линија влегува во десниот дел од карпата. Првата должината е 30 м. и сидриштето го поставив на првата поголема полица...

Карпите на Радика (мај/2009)

Ги гледавме секоја зима кога одевме да качуваме на мразеви таму, но никогаш разговорите околу тоа колку можности има во овој дел и за качување на карпа – не сме ги претворале во конкретна акција...

Сиќево (април/2009)

Сиќевската клисура е најголемиот локалитет по висина на карпата и по бројот на насоки во Србија.  Качувањето во овој крај започнало во 1950-тите години од страна на српски алпинисти кои ги поставиле основните стандарди...

Трескавец (февруари/2009)

Прва беше линијата која следеше еден голем крив оџак, кој почнуваше тесно, но брзо се ширеше. Како добри домаќини момците ми дадоа шанса јас да влезам прв во него...

Столбот на Патишка (Февруари/2009)

Одлуката каде да влеземе падна веднаш на најзабележителниот мраз овде. Тоа е мразот кој како во каскади, но и со маркантни вертикални делови се спушта со должина од најмалку 200 метри...

Соло - Матка (февруари/2009)

Ниту добрите коментари ќе ме охрабрат за во иднина да продолжам со ова, ниту лошите коментари ќе ме обесхрабрат. Ништо не може да ме подбуцне или приземји...

К1, Матка (ноември/2008)

Само еден ден откако дознавме како стојат работите со К1, К2, К3 и К4 насоките на Матка, решивме да почнеме да ги качуваме. Веќе нема оправдување...

Доломити (август/2008)

Прекрасни нови искачувања во планините кои нé воодушевија пред три години. Овој пат бевме на Аверау, Села, Чиавазес, Пордоишпиц...

Пакленица (август/2008)

Искачивме седум насоки на исто толку различни локалитети во Пакленица. Сакавме преку качување да го откриваме секое катче на оваа хрватска качувачка Мека...

Охрид (јули/2008)

Викенд во Охрид. Посетивме неколку качувачки локалитети: Трпејца, Св. Никола и Зли Дол... Прекрасно качување, време и преубаво езеро... Дефинитивно нешто што треба почесто да го правиме.

Перу (мај / јуни 2008)

Заедно со Канадскиот алпинист Џован Готие, Игор ја направи својата прва посета на Кордилерите - Хатун Мачај, Есфинге... Прекрасни искуства и секако веднаш нови планови...

Мразевите во Маврово (јануари/2008)

Искачувања кои ги направивме во првиот викенд во оваа нова година. Мразевите во долината на реката Радика ги качуваме веќе 10 години...

Њујорк и Њу Хемпшир (јуни/2007)

Во неофицијална посета на САД, Игор направи искачувања во некои од најпознатите локалитети во сојузните држави Њујорк и Њу Хемпшир: Ганкс, Вајтохрс, Канон...

Алпи (2006г.)

Триаголникот на северната страна на Монт Блан ду Такул преку 2 насоки, Ејги ду Миди преку гребенот Космик, пречката до Монт Блан преку ду Такул и Маудит - искачувања направени во Јуни / Јули 2006 година во Француските Алпи...

Доломити

Доломити - Италија (2005г.)

Големо поглавје од историјата на модерниот алпинизам е напишано во овие италијански планини со огромни варовнички ѕидови и кули...

Пакленица

Пакленица - Хрватска (2004г.)

Тoa бeшe eдeн вид пoлицa koja oдешe дијагoнaлнo вo дeснo вo дoлниoт дeл oд Стoлбoт и бeшe нeштo kako нaшa "Чeтири kлинa ", нo сo пoтeшkи дeтaли...

Френдо

Френдо (D+) (2004г.)

Сeвeрнaтa стрaнa нa Ejги ду Миди ja видoв минaтaтa гoдинa и oд тoгaш сkoрo цeлa гoдинa koj и дa мe прaшaшe kakви сe мoитe плaнoви зa слeднaтa сeзoнa oдгoвaрaв дeka сakaм дa oдaм нa Фрeндo - kaрakтeристичeн стoлб..

ду Такул

Белата Долина - Алпи (2003г.)

По долго патување од Македонија пристигнавме во Шамони каде што се сместивме во еден од камповите во овој прекрасен француски град каде се чувствувавме „како дома“. Сé во градот дише заедно со планините...

Враца

Враца - Бугарија

Kaрпaтa нa oвoj aлпинистичkи лokaлитeт пo сoстaв e вaрoвниk, koj e извoнрeднo бeл, чист и цврст. Kaчувaњeтo нa дoлгитe нaсokи вo убaв дeн e прekрaснo... Сekako дeka внимaвaтe нa kршливoст и рoнливoст...

Монт Витни (4417м) - (2000г.)

Присетување на искачувањето на највисоката планина во континентална Америка, направено со Пол Мејси - алпинист од Нов Зеланд...

Учество во Балканијадата во градот Буштени - искачувања во регионот Костила...

 
Copyright © Alpinizam.org