Дома

Совети и трикчиња

Редовно во секој нов број на списанието Climbing има едукативна рубрика т.н. Tech Tips. Тоа е рубрика во која разни качувачи со убаво искуство зад себе пишуваат на одредена тема, нудејќи свој совет и по некој трик за полесно качување по карпа или мраз... Дел од овие објавени совети со посебна дозвола од редакцијата на ова списание ви ги презентираме и на Алпинизам.орг:

Снег/Мраз

- Микс терен и проверка на поставеноста на цепинот;

- Како да ги загреете прстите;

- Минување на глечер со „меки“ чворови;

- На мраз;

- Со и без цепин;

- Четири карактеристики на микс насоките;

- Заглавување и висење на цепинот;

- Цепини без гуртни;

- Громови

Карпа

- Со чист ум;

- Влечење на опремата;

- Во невреме;

- Качување по кршлива карпа;

- Паметно абзелување;

- Основите на паѓањето;

- Безбедно повлекување;

- Тивка комуникација;

- Висечки плински;

- Широки пукнатини - техника за рацете;

- Пензионирање на опремата;

- Дребулии под шлемот;

- Техничко искачување: А0;

- Брзо и безбедно абзелување;

- Одморете ги рацете;

- Среќни стопала

 

Наскоро повеќе

 
Copyright © Alpinizam.org