Разни локалитети

Ви претставуваме некои локалитети - карпи, планини и масиви, кои се дел од соништата на алпинистите.


Кордилера Бланка

Овие планински масиви често се именувани и како Перувиски Анди. Во нив има 25 врва повисоки од 6000 метри, од кои 15 се преку 6096 метри. Исто така и 35 врва повисоки од 5700 метри. Највисок врв е Хуаскаран (6768 м)... >>>>

Доломити

Овде започнала да се пишува модерната историја на качувањето на карпа уште пред повеќе од сто години, а свои траги покрај тие алпинисти од минатото, оставаат и најдобрите алпинисти денес. Постојат неколку региони кои се многу значајни... >>>>

Црна Гора

Покана од нашите колеги од Ц. Гора за качување во тамошните локалитети. Интересна понуда за искачувања на карпа, снег и мраз... >>>>

Стак забава

Сцената во која се качува прави да биде многу разбирливо зошто ова е еден од омилените начини на качување кај Британците... >>>>

Халф Доум

Само неколку насоки во светот се толку восхитувачки како Regular Route на Северо-западната страна на Халф Доум. Сместена во долината Јосемити, таа се издигнува 23 должини, има оцена VI и прв пат е искачена во... >>>>

Фицрој

„Како прекрасна ноќна мора – како визија на Едгар Алан По...“ Алпинистичките насоки на Фицрој, од неговиот глечер се издигнуваат од 1000 метри сé до 2300 метри во вертикала. Фицрој се наоѓа на границата помеѓу Аргентина и Чиле... >>>>

Аконкагва

Аконкагва е голема планина со многу различни насоки со различни технички тежини. Некои од нив се користат како нормални насоки од луѓе кои и не мора да имаат големо искуство за да стигнат до врвот, а некои насоки ги поминуваат само неколкумина...>>>>

Серо Торе

Се наоѓа во Патагонија - Аргентина. Основното е: Многу малку искачувања по како стакла мазните карпи, непредвидливи промени на неверојатно лошите временски услови на Патагонија и секако дали првото искачување е направено во 1959 или 1974 година...>>>>

Ѓаволската КулаЃаволската Кула

Карпата е прошарана со стотици пукнатини со различни големини. Алпинистичките насоки кои ги има на број околу 200, ги следат овие пукнатини до врвот. Повеќето се без поставени обезбедувања...>>>>

ТролТрол

Во регионот Ромсдал во Норвешка се наоѓа 1100 метри високата карпа позната како – Трол. Велат тоа што Јосемити претставува за Северна Америка, тоа таа претставува за Европа...>>>>

ЛотцеЛотце

Јужната страна на оваа планина е еден од големите проблеми во Хималаите и искачување или било каков обид во зимски услови на оваа страна е за голем почит...>>>>

Ел Капитен

Томи Колдвел пишува за насоките на оваа карпа кои до сега се качени вo слободен стил - до Септември 2006год. Малку историја, опис на стилови на качување.. >>>>

Тибетските Алпи

Фотографии од фантастичните неискачени планини во западна Кина. Непознат и недопрен свет со стотици неискачени планини кои пленат со својата убавина... >>>>

 
Copyright © Alpinizam.org