На оваа тема:

- Споменикот на Димитар Илиевски - Мурато;

- Хималаи - Мај/2010г.;

- Галерија од 2010г. на нашиот Фејсбук профил;

 

Партнери:

Share
Дома

Трекинг во Непал - Мај/2010г.

- 23.04.2010г., Весна Т.

Предмет: Посета на споменикот на Димитар Илиевски – Мурато во Непал, на подножјето (4900м.) на Мт. Еверест и трекинг искачување на Ајланд Пик (6200м.)

Термин: Групата заминува од Скопје на 24-ти Април, преку Истанбул (Турција) за Катманду (Непал).

Организатор на проектот е Клубот „Експедиционист“ од Скопје, а водач е Јован Попоски, алпинист-инструктор-водач.

Кога ќе постои можност за тоа, сите најнови информации ќе бидат тековно објавувани на нашата веб страна и Фејсбук профил. Следете нé!

27.04.2010 - Игор поздравува со едно „Намасте“ од Катманду, Непал. Пристигнале вчера. Денес логистика, доопремување и слично... Ви благодари на сите за поддршката.

- Весна Т.

За подобра претстава каде ќе се одвива трекингот (црвените линии во црвениот круг) погледнете ја мапата. Почетно место е Лукла, до каде со авион се стигнува од Катманду:


И еве малку поблиску целата планирана тура:


---

28.04.2010 - Еве една фотографија од Игор и Јове во канцеларијата за барање дозволи за качување.

---

29.04.2010 - Ако е добро времето утре полетуваат од Катманду за Лукла, и конечно во светот на високите планини.

---

01.05.2010 - По два дена многу лесен трекинг, денес пристигнале во Намче Базар (околу 3400мнв).

---

06.05.2010 - Игор само што се јави од Горакшеп (5140мнв). Направиле прошетка до базниот камп на Еверест (5364мнв) и овој дел од трекингот ќе го завршат со искачување на Кала Патар (5500мнв). Претходно биле 2 дена во Лобуче (4900мнв) во чија близина се наоѓа споменикот на Диме. Поставиле нова плоча во име на МАА и молитвени знаменца.... Иако во променливи временски услови трекингот се одвивал прекрасно во фантастично опкружување. Да најдат интернет па ќе ни пратат и фотографии.

---

09.05.2010 - Најнови фотографии...

---

13.05.2010 - Денес околу 8 часот утринава, Игор, Надир и Јове се искачија на Ајланд Пик (6189мнв). На тој начин убаво го комплетираа овој прекрасен трекинг проект, и сега се симнуваат кон Намче Базар. Во вторник летаат од Лукла за Катманду, каде ќе останат три дена и после се враќаат дома..! Сигурно ќе има убави фотографии! :)


Copyright © Alpinizam.org