Викенд во Охрид (Јули/2008)

Фотографии од искачувањата на кратки насоки на карпа - на локалитети покрај Охридското езеро. Охридското крајбрежје е преполно со можности за качување. Овој пат ние ги посетивме карпите покрај Трпејца - малата карпа покрај езерото до селото, карпата покрај местото посветено на Св. Никола и локалитетот Зли Дол - во пазувите на Галичица...

Св. Никола

Карпата покрај местото посветено на Св. Никола...

Поглед кон Трпејца - во крајниот десен дел од карпата на сликата е другата карпа на која качувавме

Игор и Мали

Игор качува

 

Прекрасни насоки: „Сандала“, „Папуча“, „Апостолка“, „Ла Дунда“

 

Пристапот кон локалитетот започнува по земјен пат кој се одвојува во десно на 3км возејќи од Градиште кон Трпејца

По само неколку минути...

Св. Никола е заштитник на селото Трпејца и селаните секоја зима на соодветниот ден (во било какви услови - како што велат) го посетуваат ова место да запалат свеќа...

Прекрасно чиста вода

Весна и Мали на заслужено разладување

Мали не сака да излезе од вода

 
Трпејца

Карпата покрај Трпејца - подолг пристап преку главната плажа на селото (околу 200м), а многу пократок и полесен пристап преку местото Надол (околу 50м)....

 

 

 

 

 

Зли Дол

Дел од локалитетот

Насоките

Сретнавме двајца качувачи од Ниш. Супер!

На патот Трпејца - Св. Наум во лево има одвојување кон Отешево (Национален Парк Галичица). По околу еден километар се доаѓа до оваа карпа од која од нејзината лева страна до карпите води планинарска патека - 15мин.

Повеќе фотки наскоро...

Copyright © 2005 Alpinizam.org