Share

Од наши пријатели

Анапурна трекинг (Јануари/2011г)

Челана Димитријевиќ ни пренесува за нејзиното трекинг искуство до базниот камп на Анапурна - заедно со Нимдома Шерпа (Непал)...

Пелистер, Солунска, Северна Триглавска

Дел од активностите на членовите на АС Македон. Прекрасен вовед во големи карпи преку Триглав, зимски искуства во нашите планини...

Св. Пантелејмон

Средба со членовите на АС Македон на нивното најчесто место за тренинг и обука - „тајната“ карпа во близината на Св. Пантелејмон на Водно...

Матка, Стење...

Александар Зарапчиев пишува за неговите иксуства на дел од насоките на Матка (Тани, ПИ, Панчева...) и Стење...

На Плетвар

Членовите на СКК Вертикал од Битола многу брзо по претставувањето на можностите на овој локалитет искачија 4 нови насоки - во висок стил...

Сребрената патека

Текст на Маја Мухиќ за нејзиното искуство при искачувањето на насоката „Циго“ на Матка заедно со Весна Талевска...

Ново на Демир Капија

Прекрасни нови насоки на Демир Капија искачени од членовите на „АК Вертикал“ од Битола: Обеликс (VI), Лева (V) и Тим Билдинг (V)...

Битола има мраз...

На Палиснопје: На крај големите маки со спроведувањето на водниот систем се исплатија. на карпата имаме мраз, со должина околи 15 метри...

Големата пречка на Тетоните

Интересна авантура на Бојан Митковски заедно со Американецот Пол Ракел во Тетоните во САД. Од 1-во до 3-ти Август 2008г. тие ја направија т.н. Големата Пречка...

Шакшама повторно во Перу

Во Јули/Август 2008г. нови искачувања на Алпамајо, Ишинка и Урус. Шакшама станува македонски Бред Џонсон...

Алпинисти - уметници

Алпинистите Горан Кузмановски од Битола и Зоран Мајсторски од Радовиш се докажуваат и како одлични уметници - освојувајќи високи награди на фото-конкурсот на climbingguidebg.com...

Мразевите во Кетскилс

Шакшама Слободан Колоски со двајца други алпинисти направи искачувања на мразевите во областа Кетскилс во САД...

Врв Козјак - во зимски услови

Интересно истражувачко искуство - искачување на битолските алпинисти Горан Кузмановски и Вања Атанасов...

Еквадор 2008

Сашко Јосифоски и Шакшама Слободан Коловски качуваат на вулканите во Еквадор - Котопакси, Кајембе...

Дуфоршпиц 2007

Македонецот Тони Дабиќ и Србинот Ангикар Александар Ѓорѓевиќ преку фотки ни го прикажуваат искачувањето на вториот највисок врв во Алпите и највисок во Швајцарија. Искачувањето е посветено на Трката за Светска Хармонија...

Перу 2006

Шакшама - Слободан Колоски направи одлично искачување во Перу. На планината Ранрапалка заедно со Американецот Анугата Бах направија искачување на насоката „Скандинавска Насока“ која е со оцена TD+, приближувајќи се многу до навистина екстремниот алпинизам...

Корженевска 2005

Текст на Горан Кузмановски - алпинист од Битола, за неговото учество во експедицијата на Пик Корженевска (7110 м). Интересни искуства во тим со уште тројца други Бугарски алпинисти опишани во неговиот дневник од ова патешествие во светот на „7-илјадарките“...

Љупка Илијевска

„Тргнавме по ситниот сипар. Стигнавме. Од теорија – ме научија за осмица – дупла и трупла и за врвната безбедност што ќе ја имаш ако точно ја направиш. Научив и дека „Danger“ треба да е покриено со остатокот од врвката на појасот...

Солунска Глава 2004

Македонските алпинисти Сашко Мирчевски и Бојан Митковски на 6-ти Ноември 2004 год. направија прекрасно искачување на Нежилови Карпи на Солунска Глава. Интересен текст за нивните искуства при ова искачување...

Маја Арсовска

Текст за една посета на Солунска Глава кој го отсликува вистинскиот дух на Маја - ведрина и огромна љубов кон природата и планините која се надеваме дека е заразна поради тоа што е „тоа вистинското“...

Матерхорн 2003

Текст на Надир Мурсели за искачувањето на Матерхорн по гребенот Хорнли - прво искачување по 20 години на оваа планина од страна на македонски алпинисти...

 

„Не дозволувај никому да ги пресече сребрените крилја на твоите златни соништа„

- Шри Чинмој

Copyright © Alpinizam.org