Дома

Кордилера Бланка - планините во Перу

Валунараху и Окшапалка

Северниот гребен на Валунараху (5686м) е прекрасно искачување. Прв пат поминат во 1971 година има висинска разлика од 550 метри од моренскиот камп. Тежината е AD-

Окшапалка (5881м) нуди одлични експонирани насоки по јужна страна која има 650 метри висинска разлика од подножјето на страната. Американската Директ насока (црвената линија на сликата долу) е со тежина ED и прв пат е качена во 1979 година.

 

Copyright © Alpinizam.org