Дома

Кордилера Бланка - планините во Перу

Хуаскаран: северен и јужен врв

Северниот врв (6664м) на Хуаскаран и Јужниот врв (6768м) се два гиганти во срцето на Кордилера Бланка. Јужниот врв е највисоката планина во Перу, а во Јужна Америка – втор по популарност :).

До базниот камп се стигнува за околу 4 часа пешачење преку местото Мушо до кое се стигнува со комбе(такси) од Хуараз за околу 2 часа.

Хуаскаран: Северен врв (6664м)

Јужните падини преку Гарганта (нормалната насока) - прв пат искачена во 1908 година и има тежина PD+/AD-

Хуаскаран: Јужен врв (6768м)

Северозападните падини преку Гарганта (нормална насока) – прв пат качена во 1932 година и има тежина PD+/AD-.

Насоката Ескудо (на сликата)– една од најубавите директни линии до врвот. Прв пат качена во 1969 година има тежина D+.

Copyright © Alpinizam.org