Други текстови за Доломити:

- Претставување на локалитетите,

- Наши искачувања во Мај '05,

- Наши искачувања во Август '08,

- Наши искачувања во Август '10

 

Дома

Трите кули на Лаваредо

-Претставување на европскиот рај за качување на карпа

Трите кули на Лаваредо

Еден од најпознатите локалитети во Доломитите, каде во текот на летото има илјадници - качувачи и туристи.

Големата кула на Лаваредо (2998м) - насоките на Големата Кула на Лаваредо на северната и јужната страна се високи околу 450 метри, а на западната околу 250 метри. До нив се стигнува за околу 45 минути - 1 час, а за враќање се потребни околу 2 и пол часа. Почетна точка е домот Ауронцо (2330м).

Малата кула (2857м) - Насоките на Малата Кула на јужната страна се високи околу 350 метри и до нив исто така од домот Ауорнцо се стигнува за околу 45 минути, а за враќање се потребни околу 2 часа.

Најмалата кула (2700м) - Насоките на Најмалата Кула на северо-источната и на јужната страна се високи околу 250 метри. До нив од домот Ауронцо се стигнува за околу 15 минути, а за враќање се потребни коколу час и половина.

Copyright © Alpinizam.org