На Плетвар

Жолта Лозова (IV)

Викенд и повторно јас (Горан Кузмановски) и Вања (Атанасов) со мислите кон Плетвар. Но овој пат имавме и гостин. Мојот пријател од Бугарија - Жак.

Тој дојде на гости, и за наше огромно задоволство, пројави желба да одиме на гранитите на Плетвар. Жак, родовно ги следи сите наши Македонски сајтови поврзани со качувањето, и сакаше да го посети овај локалитет кој за 4 месеци има веќе 8 насоки.  Петокот послеручек Жак пристигна во Битола, вечерта  муабетевме со малку салата и жолта. Сабајлето рано околу 6 и пол бевме веке на Плетвар. Сакавме да качуваме нешто лесно, и се сетив дека малку по-лево од Димева (првата насока на Плетвар), имаше многу убава и лесна пукнатина. И таму и почнавме. Втората должина е  десно и се движи лево од (Гандалф) покрај работ, низ пукнатини и малку ронлив дел...

Појќе инфо кај СКК „Вертикал“ >>>>

Околу Плетвар:

- Димитар Илиевски - Мурато,

- Гандалф,

- Прополис, Цицка и Ајкула,

- Трочоци;

- Елена;

- Жолта Лозова

Copyright © Alpinizam.org