Стариград е убаво приморско село на влезот на Пакленица. Овде бевме сместени во еден од многуте кампови

Поглед кон Пакленица од морето

Нашиот дом тие неколку дена

Молитвените знаменца на нашите соседи

Првата насока - „Централен камин“ (V+,180м) на Велики Чук

 

Симнувањето најчесто се прави по вакви сипари...

Весна на првото сидриште на нашата втора насока - „Лидијин“ (V+, 90м плус 100м до излез преку „Носорог“ - IV+) на локалитетот „Кукови испод влаке“

„Кукови испод влаке“ е првиот помаркантен качувачки локалитет со многу брз пристап - на само 5-10 мин. од паркингот

Весна во делот кога се спојуваат насоките „Лидијин“ (V+) и „Носорог“ (IV+) преку чиј гребен излеговме од карпата

 

 

Игор на почетокот на насоката „Циле“ (IV+, 80м) на локалитетот Овчи Кук

 

На последното сидриште

Весна на „Пикси и Дикси“ (V+, 100м) на локалитетот Кук од Скраделин

 

Не направивме абзел на време и се искачивме до врвот од каде имавме убав поглед кон морето

Весна на насоката „Цељски ступ“ (V+, 150м) на локалитетот Мали Чук

Во горниот дел на „Мосорашки“ (VI, 350м) на Анича Кук

На излезот од „Мосорашки“

Последното сидриште

На врвот

Прекрасната Анича Кук - висока 350м

Локалитетот Дебели Кук - Ступ (Столб)

На Столбот ја качивме насоката „Згрешени“ (VI-,100м)

Најмногу качувачи имаше на кратките насоки на деловите познати како Кланци

Качувачи од сите возрасти уживаа во цврстата карпа

Се надеваме што поскоро повторно овде...

 

Наскоро повеќе фотографии...

Copyright © 2008 Alpinizam.org