Пречек со солзи радосници за повторната средба. Сите денови додека качувавме времето беше чисто и убаво

 

Веќе наредниот ден - идилична сцена во Доломитите

Кортина Дампецо

Нашата прва цел - Монте Аверау (2647м) преку 150 метри високата „Алвера“

 

 

Весна - приодот е експонирана и ронлива III-ка која бараше многу внимателност, а посебно поради тоа што ја качувавме без обезбедување

Веќе кога сме во насоката е полесно :)

Игор на сидриште - многу убаво беше чувството да се качува нешто со многу малку „ин ситу“ точки за обезбедување

И Весна малку се одмара - во една мала пештера

Овде имаше книга каде се потпишавме: „Игор и Весна, АК Шри Чинмој - Македонија, 25.08.2008г.“

 

Книгата се чува во кутија на која има плочка со потсетување за првото искачување: „Виа А. Алвера, В. Илинг, В. Помпанин, А. Аполонио - 29ти Јуни 1945г.“

Уште малку качување...

И на врвот

 

Симнувањето беше од другата страна по „виа ферата“ - најпрво патека...

 

А потоа скалички и сајла

 

Супер си поминавме!

Следна цел - планинскиот превој Села (2240м)

Од овде почнува пристапот до Првата Села Кула и Пиц Чиавазес каде качувавме по прекрасни насоки - јуху!

Првата Села Кула (2533м). Овде ја качувавме класиката „Тренкер“ (200м, V-)

Игор под карпата

Весна качува

 

 

 

Трета планина - Пиц Чиавазес (2828м). Насоката „Мал Микелуци“ е со полна линија, а испрекинатата е излезот. Сите алпинистички насоки го имаат тој излез бидејќи карпата во горната половина е во многу лоша состојба. Сепак и 250 метри насока беше доволно добро :)

Претходната ноќ на кратко заврна дожд, но тоа беше доволно на пристапот да бидеме пречекани од „водопад“...

Подготовки

И качување

 

 

На појасот по кој се излегува од насоките

Движењето по овој појас не е воопшто едноставно, туку напротив на места многу експонирано и опасно. Веднаш до патеката чиста вертикала од 250м... Весна: „Што е ова?“

Конечно на безбедно место

Пордоишпиц (2952м) и фантастичната насока - „Мариаканте“

Сипарест пристап

Подготовки

И качување

 

 

Во близина на врвот - овде има жичара со која е поврзан врвот со планинскиот премин Пордои

 

Ова беше последна насока за оваа сезона, супер поминавме во сите качувања и решивме да се почестиме со возење од 10мин наместо час и половина пешки по ситниот сипар

И долу - превојот Пордои се наоѓа на 2239мнв

Велосипедизмот е исто така многу популарен спорт во овие краишта каде и поминува познатото „Џиро“

Немаме зборови за искуствата. Навистина уживавме и со нови соништа се надеваме што поскоро повторно во оваа наша „дома“...

Доломитите при нашето заминување - беа тажни...

 

Наскоро повеќе фотографии...

Copyright © Alpinizam.org